Ďalšie služby

Zrýchlenie / optimalizácia webu pre lepšie hodnotenie v Googli (PageSpeed)

Google a iné vyhľadávače hodnotia pozíciu webstránky v ich výsledkoch aj podľa toho, ako rýchlo sa načítava. Ak je web pomalý, ľudia stratia trpezlivosť a nečakajú kým sa natiahne, preto má vyššiu mieru opustenosti, t.j. návštevníci webu odídu skôr, ako sa načíta jeho obsah – ako si prečíajú o čom je. Google preto pomalé weby zobrazí na nižších pozíciách, aby dal ľuďom informácie z rýchlejších webov prednostne.

Rýchlosť načítavania ovplyvňujú viaceré nastavenia webu:

  • Veľkou mierou k rýchlosti prispievajú obrázky na webe. Ak nie sú optimalizované a komprimované, budú sa načítavať dlho. Často sa stretávam s web dizajnom, kde sa použijú obrázky priamo z fotoaparátu alebo telefónu, ktoré úplne spomalia celý web. Alebo aj keď ich webdizajnér spracuje, ďalšie úpravy neskôr, nové články atď. už robia iní ľudia, ktorí ich neoptimalizujú.

Ja ti zoptimalizujem všetky obrázky + nainštalujem systém, ktorý ich bude optimalizovať sám pri ich nahrávaní. Takže je jedno, či budeš web neskôr upravovať ty alebo niekto iný, či použiješ obrázky priamo z fotoaparátu – stále budú optimalizované.

  • správna konfigurácia načítavania skriptov a css súborov, ich komprimácia a nastavenie expirácie. V skratke – nie všetky časti či funkcie webu sa musia načítavať hneď na úvode. Menšie poupratovanie kódu a nastavení webstránky ďalej zrýchli načítavanie webu.
  • cachovanie – využitie rozšírení a medzipamäte pre ďalšie zrýchlenie webu – napríklad tým, že sa časti webu uložia na počítač návštevníka a preto zobrazujú rýchlejšie, ako keby sa načítavali zo serveru tvojej webstránky
Tieto úpravy a nastavenia ti zaručia lepšie hodnotenie vo vyhľadávačoch a takto zlepšia šance na dosiahnutie vyššej pozície.

OBJEDNAŤ

Lukas Cech

Web developer • Cestovateľ • Kutil • Blogger. Tvorím weby a píšem články o živote, filozofii a technológiách. Aby som uspel so svojimi webmi, sledujem najnovšie SEO postupy a efektívne nástroje pre tvorbu webstránok. Keď nepracujem, trekujem, cestujem, cvičím, píšem a čítam.

Recent Posts

Optimalizácia rýchlosti webstránky: vysivka.sk – 23/100 na 93/100

Poslednú dobu robím čoraz viac optimalizácií rýchlosti webstránok. Dôvody budú rôzne, no najviac to sú…

4 roky ago

Optimalizácia rýchlosti webstránky Fiorano.sk – Google PageSpeed 92/100 a 2 sekundy

Výhodou dlhodobejšej spolupráce pri tvorbe webstránok je hlavne fakt, že tvoj web už budeme poznať…

4 roky ago

Aká tvorba webstránok je najvhodnejšia pre drvivú väčšinu klientov? (firmy, hobby, portfólio, eshop…)

Programovanie, programovacie jazyky a technológie sú dnes naozaj pestré. Existuje veľa štandardných a zaužívaných, pribúda…

4 roky ago

Rýchlosť 1,2 sekúnd a Google hodnotenie 100%? Aj to sa dá!

Rýchlosť načítania webstránky je dnes naozaj kľúčová, ak sa chceš odlíšiť od konkurencie a dostať…

5 rokov ago

Čo robí dobrú webstránku dnes – február 2020

Už si nemusíme písať prečo by mal každý biznis mať svoju webstránku. Je to už…

5 rokov ago

Optimizácia rýchlosti webstránky agentúry – 1,8 sekúnd

Podľa Googlu, rýchlosť načítania stránky by mala byť 3s alebo menej. Každá ďalšia sekunda tvoju…

5 rokov ago

Táto stránka využíva cookies. Obmedzili sme ich ako sa len dá, no pre isté funkcie sú potrebné.